Napredak1869


Go to content

Main menu:


Анкети, интервюта

Проект “ЧИТАЛИЩЕТО – МОСТ КЪМ УЧИЛИЩЕ”

Проект “ЧИТАЛИЩЕТО - МОСТ КЪМ УЧИЛИЩЕ”
BG051P001 - 4.2.03 - 0741, по Оперативна програма:
“Развитие на човешките ресурси” 2007-2013. Проектът се финансираот Европейския Социален Фонд и Република България


Анкети, интервюта,
проведени през септември - октомври 2010 г.

„Група за детски и популярни песни”

Проектът бе успешно реализиран. Особено искам да акцентирам на факта, че страстта,желанието и положителните емоции,с които бяха заредени децата се принесоха и върху нас - техните ръководители.

Аделина Колева - ръководител „Група за детски и популярни песни”


Това което ще запомня е вълнението ми, свързано с изявите на сцена пред публика, много впечатляващо е да пееш пред публика! Харесва ми!

Иван Георгиев Иванов - 3 клас ОУ „Иван Вазов”

Студио „Ритмична гимнастика и джаз-танци”

„Като ръководител на състава „Ритмична гимнастика и джаз-танци” по проекта „Читалището-мост към училището”,имам приятни наблюдения от децата. Проекта стартира с деца, желаещи да се занимават с танци и музика. Те се приучиха към елементарна музикалност и работа в екип. Разтоварващите игри и работата върху физическите качества се отразява добре върху подрастващата им физика. Изисквайки от тях да изпълняват движенията красиво, говорейки за правилното хранене и др.,ние изграждаме едни естетически навици, които остават в живота им трайно. Вярвам,че проекта е предал смисъл в ежедневието на децата.”

С.Георгиева,ръководител „Ритмична гимнастика и джаз-танци”


„Много ми харесваше като танцувахме и играехме игри в отбори! Имаме страхотни костюми! Научих много танци! Беше много красиво на концертите! Искам да продължа да идвам и да учим още нови танци! ”

Бояна Илиева,2-ри клас,ОУ”Св.Св.Кирил и Методий”,секция:
„Ритмична гимнастика и джаз-танци”


„Най-много ми харесва да танцувам,защото тогава се забавлявам! Научих страхотни нови танци! Показвам ги в къщи и на децата пред дома.Бих продължил да се занимавам.”


Юксел Минчев,4-ти клас,ОУ”Иван Вазов”,секция:
„Ритмична гимнастика и джаз-танци”


Модерен балет

„Децата, участващи са в проекта са много доволни от проведените занятия. Станаха по-самоуверени и артистични. Участието на състава „Модерен балет” в различни и многобройни концертни изяви им донесе голямо удовлетворение от свършената работа. Те харесват да танцуват, да са в сценични костюми и да получават много аплодисменти. Съучениците им също им се възхищават.


Калинка Генова - ръководител състав „Модерен балет”


Много ми харесаха танците,които учихме! Беше много забавно и се запознах с нови приятели.Имахме и изяви пред истинска публика! Беше супер!

Вилияна Василева.7-ми Б клас ОУ"Иван Вазов"

Придобих правилна стойка,станах по-отговорна в училище! Участието ми в Модерен балет със сигурност ми помага в живота и училище.С удоволствие бих продължила! "


Цветияна Петрова Петрова,4-ти клас,ОУ"Иван Вазов"


„Щастливи сме от факта,че детето ми реализира своя талант и мечти, което се оказаха неподозирани дори и нас неговите родители.”

Родители на Вилияна ВасилеваАтелие Приложно изкуство

„Нашите ръчички са изцапани с боички, оцветяваме, изрязваме лепим, всичко майсторим и се веселим! Това е девизът който описва най-точно дейността на Ателието.


Десислава Хаджигеоргиева - ръководител Ателие „Приложно изкуство”

„Наистина ми беше много хубаво! И госпожата беше много добра! Научихме много неща, работихме с различни материали и много се забавлявахме! ”

Силвена Колева,3-ти клас,ОУ”Иван Вазов”,секция:
„Приложно изкуство”


„Най-много ми хареса,че изработваме много и различни неща! С удоволствие изработвах великденски кошнички и подарих на всички в къщи! Мама и тати се радват,че ходя и се занимавам,защото научихме нови неща,които са ни нужни в училище! И моята учителка ме насърчава да ходя! Искам да продължи приложното изкуство! Ще ходя с удоволствие! Благодаря на госпожата,беше много добра! ”

Десислава Ганева,5-ти клас,ОУ”Иван Вазов”,Ателие:
„Приложно изкуство”

„И на мен и на детето много ни хареса! През цялото време идваше с голямо желание! Всичко, което правеха,ги обогатяваше,носеше им наслада! Вместо да са по улиците, идват в Читалището и много умения добиха! Водех я с удоволствие в Читалището! ”

Величка Колева,баба на Силвена Колева,3-ти клас


„Детето ми с радост ходеше на занятия на Ателие „Приложно изкуство” в Читалището! Запозна се с много нови приятелчета,правиха много различни неща и много научи! Дано това продължи! Благодарна съм,че децата хем се забавляваха,хем научаваха нови неща,което ще им помогне в училище! Нали така се и казваше проекта-Читалището-мост към училище! Благодаря Ви! И от мое име,и от имeто на детето! ”

Снежана Златева,родител


Театрална школа

„Театърът е магия! ”За сетен път се убедих в тази сентенция по време на проекта „Читалището-мост към училище”.Децата,още с докосване до сцената, бяха
завладени от тази магия и се „потопиха” в театралното изкуство. Още от първите репетиции с интерактивни игри се запалиха и с удоволствие и забава активно участваха в репетиционния период.Участниците в театралната школа успяха да придобият умения,както технически-жонглиране,ходене на кокили и дл.,така и много ценни психични качества ,а именно-как да се държим на сцената,пред публика,да разчитаме на партньора на сцената и др.Тези качества ще са им полезни в училище и в живота.Това,че успяха да се превъплътят в добри и забавни герои,както и в отрицателни,им показа на практика,че в живота не всичко е „розово”.Блесналите погледи,самочувствието,което придобиха по време на изявите пред публика,не могат да го получат по друг начин!
Смятам,че проекта успешно се реализира и,че има огромно значение за подрастващите.Наред с получаването на основните знания в училище,нашите деца имат нужда и от неформалното образование и възпитание,което те могат да придобият единствено с участието си в различните форми на изкуството.”

С.Христов,ръководител „Театрална школа”


„В Театралната школа в Читалището ни беше много забавно! Учихме се да ходим на кокили,да жонглираме,да се държим уверено на сцената! Дори изнасяхме представления! Беше страхотно,всички много ни ръкопляскаха! Майка ми и баща ми много са щастливи! Заниманията в театралната школа ни научавт да се държим по-свободно и уверено,а и да сме по-отговорни! Ученето на роли ми помогна по-лесно да заучавам уроците си! С удоволствие ще продължа в театралната школа! И други мои познати искат да се включат,като им разказвам колко е весело! А господинът е страхотен! ”

Силвия Радоева,7-ми клас,ОУ”Св.Св.Кирил и Методий”,секция:
„Театрална школа”Танцов фолклорен състав

Най-голямо удоволствие като ръководител на танцовия фолклорен състав по проекта „Читалището-мост към училището” изпитах,когато видях в очите на децата радостната възбуда и вълнение от предстоящия концерт,както и неподправената им радост след края на танца при най-малките,породена от играта им с костюми на осветената сцена пред своите близки и познати!
По време на проекта децата и от двете възрастови групи научиха много нови танци.Освен голямото им желание да научат обработени народни танци,те изявиха желание и да заучат и различни народни хора и ръченици от всички хореографски области на България.
След приключването на проекта голяма част от децата и в двете групи изявиха желание да продължат да се занимават с народни танци, което за мен е най-голямото признание за моята работа с тях и за „семето,което посях” в детските души и сърца,с което да имат възможност да се докоснат до нашия прекрасен фолклор и да продължат да го изучават,представят и разпространяват в България и по целия свят! ”

П.Петърчев,ръководител „Танцов фолклорен състав”


„Беше много хубаво! Учихме най-различни хора,изнасяхме концерти,много се забавлявахме! И близките ми и аз много се радваме,че ходя на народни танци.Със сигурност ще продължа! Имаме страхотен учител! ”

Борислав Николов,2-ри клас,ОУ”Иван Вазов”,секция:
„Танцов фолклорен състав”


Господинът ни научи на много хубави народни танци! Учихме хора,ръченица,за различните фолклорни области.Беше ми много интересно! Страшно се забавлявахме,на концертите беше стахотно! За мен със сигурност това,което научих,ще ми е много полезно.Участието ни в състава ни учи на ритъм и дисциплина.Смятам да продължа да се занимавам.”

Мария Ламбова,6-ти клас,ОУ”Иван Вазов”,секция:
„Танцов фолклорен състав”секция„Екотуризъм и опазване на околната среда” при ОУ”Иван Вазов

Децата, които се записаха в секция „Екотуризъм и опазване на околната среда” при ОУ „Иван Вазов” имаха желание да научат нещо повече за околната среда, в която живеем и се трудим. Интересите им бяха насочени към изучаване на чистотата на въздуха и водите. Научиха много неща за уредите за измерване и начините на отчитане на съдържанието на вредни вещества във въздуха и водата.
Чрез специалните въпроси за училищната викторина се подготвиха върху природното разнообразие на растителните видове през различните сезони на годината.
Основно занимание на децата беше изучаването на екопътеките в региона на Горна Оряховица. Заедно с ходенето пеша те научиха много интересни факти около историята на манастирите в околността, слушаха разкази за горнооряховския край.
Националната идея „Зелен кът” намери естествена подкрепа у децата-засадиха дръвчета в парка „Христо Ботев”, за да оставят следа от участието си в проекта.

Ръководител секцията: Елка Маркова


„Много ми хареса в секцията Екотуризъм! Посещавахме различни обекти,ходихме и на „Камъка”,и на „Арбанаси”,изучавахме екопътеките,разделното събиране на отпадъци! Учихме и за пречиствателните станции.И аз и родителите ми сме много доволни,защото се обогатява общата ми култура и придобитите знания ще са ми от полза в училище и живота! ”

Симеон Павлов,7-ми клас,ОУ”Иван Вазов,секция:
„Екотуризъм и опазване на околната среда”


„Беше страхотно в секцията Екотуризъм! Станахме приятели,забавлявахме се! Много нови неща научихме- как се пречиства водата,въздуха,как се отчитат показателите! Учихме за разделното събиране и екопътеките! Беше ни много приятно като почиствахме околностите на манастирите „Св.Илия” и „Св.Св.Петър и Павел”! Като споделям с мои приятелки къде ходим и какво научаваме,чак ми завиждат! Знанията,които придобих,ще са ми много полезни в училище за СИП „Екология”! ”

Марина Николова,7-ми клас,ОУ”Иван Вазов”,секция:
„Екотуризъм и опазване на околната среда”


секция „Екотуризъм и опазване на околната среда” при ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”

Много полезни знания и умения добиха децата. Извършените дейности - екопоходи, посещения на Пречиствателната станция, екскурзията до Витоша и екологичното състезание” Да мислим в зелено” са едни от най-впечатляващите за участниците. Родителите им са много доволни, защото децата им са били ангажирани с нещо полезно през свободното им време и защото са научили нещо ново и полезно!

Юлия Гутева - ръководител секция „Екотуризъм и опазване на околната среда”
ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”


Харесаха ми разходките сред природата,работата с микроскопа и хербариите,които направих.Научих много неща за растенията е опазването на природата.


Кристина Христова Костова,6-ти А клас ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”

Придобих умения за разделно събиране на отпадъци. Бях водеща на Екологичното състезание „Да мислим в зелено”. Участвах във всички екопоходи и акции за почистване.Искам да продължа да се обучавам и да помагам за опазване на околната среда.”


Виктория Тонкова ОУ „Св.Св. Кирил и Методий”

ЕКИПА ЗА МОНИТОРИНГ:

Такива добри специалисти от Читалището намериха път, дойдоха в училище и се организира една чудесна извънкласна дейност с нашите ученици! Това се посреща много добре и от родителите, децата с интерес се включват, проблеми с реализацията на проекта няма и сме доволни, че даваме възможност на учениците да развиват своите способности и да се включват в чудесно организираните изяви!

П.Даскова - директор ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”


Над 230 деца от ОУ”Иван Вазов” са включени в тези извънкласни дейности. Силно се надявам, че след приключване на проекта част от тези деца ще останат за подготовка на по-високо професионално ниво, защото всички знаем, в нашата община на колко наистина професионално ниво е нашето Читалище и групите с тези забележителни концерти! Ние много се радваме и сме щастливи, че нашите деца са част от културното настояще на нашия град!

В.Събев - директор ОУ” Иван Вазов”


ЕКИПА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ПРОЕКТА:


Дейностите, които осъществихме по проект „Читалището-мост към училище”, реализирано по ОП „РЧР 2007-2013” са много повече от планираните. Участниците се включиха и допълнителни изяви, организирани от училищата партньори и община Г. Оряховица.
Децата по проекта изградиха усещане и познания за музиката, театъра, танца, и по този начин се разшири кръгозора им и се създадоха условия за набор от личностни умения - изразяване, общуване с публика, комуникативни умения. Същевременно реализираните дейности допринесоха до подобряване на самочувствието и себеуважението на участниците както и за изграждането у тях на толерантност и уважение към околните.
Ръководителите много професионално работеха и децата, участници в проекта и техните родители изказаха своето одобрение и радост от изявите на сцените, новите костюми и от ръководителите си.

Ваня Недева - координатор проект


Резултатите от успешната реализацията допринесоха за разширяване капацитета и услугите на НЧ „Напредък 1869” в Горна Оряховица и училищата партньори. В процеса на изпълнение на проекта създадените състави получиха значително артистично обучение и развитие и очакваме да се утвърдят като състави, работещи в НЧ „Напредък 1869” или да се влеят в създадените и функциониращи читалищни състави.
Добавена стойност от ползите на проекта се наблюдават и в семействата на децата чрез пренасяне на информацията от децата в семействата и от съвместната работа с родителите.
Повишихме капацитет на специалистите на читалището и училищата за реализиране на проекти.
Екипът за управление на този проект увеличи капацитета си за управление на проекти.


Атанас Петров - ръководител проект


Настоящият документ е създаден с финансовата подкрепа Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
Народно Читалище "Напредък 1869" - Горна Оряховица носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Министерството на образованието, младежта и науката.
™DeSigN by PL_5® | napredak_1869@abv.bg

Back to content | Back to main menu