Napredak1869


Go to content

Main menu:


ХОР "Еделвайс"

ХОР "Еделвайс"

Светът е оцелял – защото се е смял !
А защо не – и защото е пял !!!

Дамският ни вокален състав е създаден през месец август 2000 год. към Железничарско Туристическо Дружество - ,,Балкан – 1938” – гара Горна Оряховица с ръководител Емилия Урманова; корепетитор Евгени Хаджи Дончев и солист Георги Димитров. Наброява – 18 члена. Колектива с болка се раздели с Емилия Урманова, но с песните си – тя винаги е с нас.
Съставът ни работи с желание и всеотдайност за оцеляване на българския дух и обич към красивата природа на България. Той е последовател на своите предци от хор ,,Балканско ехо” към ЖТД – во ,,Балкан – 1938” с ръководител Христо Спиридонов. Състава желае да съхрани това наследство и да го предаде на подрастващите поколения. Чрез хубавата песен ДА НЕ ЗАБРАВЯТ своя РОД и РОДИНА! Да ги тачат с любов и преклонение, независимо от трудностите, с които се срещат всеки ден в живота.
А какво му трябва на човек? – Едно приятелско рамо, една добра дума или стопляща усмивка. Всичко това вокалната ни група е получавала при многобройните си срещи и изяви. Спечелили сме много награди за участието ни в художествените прегледи на старата градска песен в община Горна Оряховица; в ,,Нежни чувства” – Пловдив; в ,,От липите златен прах се рони...” – Стара Загора; а участието в ,,Листопад на спомените” – в гр. Варна бе невероятно.
Групата ни бе поканена за участие в заключителния гала – концерт. От там се върнахме с Диплом за отлично представяне в три раздела.
Участвали сме в областния преглед ,, Сребро в косите – младост в душите” в гр. Полски Тръмбеш; в Лясковец и Елена.
Участвахме в песенния празник - ,,Песните на България” в Горна Оряховица; край Дряновския манастир; във В. Търново; Казанлък. В туристическия песенен събор ,,Балканът пее” край Черепишкия манастир; на Кръстец; в националната среща – събор ,,От дума на дума – от песен в песен” край Дряновския манастир; в международния фестивал на туристическата песен ,,С песен приятели” в гр. Г. Оряховица; в песенния празник на туристическите хорове в гр. Пловдив - ,,Слава Вам Будители”. В републиканския преглед ,,Чрез туризъм и спорт – за здраво тяло и здрав дух” в гр. Сандански, където с песните си популяризирахме любовта си към природата и Родината.
Участвали сме в надпяванията в гр. Севлиево; в Старопланинския събор ,,Балкан фолк” – гр. Велико Търново – където сме завоювали второ място; в песенния празник ,,Люляка ми замириса” – в гр. Търговище; ,,Средногорско ехо” – в гр. Стара Загора; на Ксилифора; в гр. Габрово – където получихме и покана за участие в националния преглед в София. Заслужихме три грамоти в три раздела за отлично представяне.
Участвали сме във фестивала на антифашиската, патриотична и фронтова песен ,,Сребърни чучулиги” – към Български Антифашиски Съюз в София.
В репертоара на групата са включени туристически, патриотични, революционно възрожденски песни.
Особено добре се приемат от публиката баладите и романсите, които изпълнява трио ,,Чаровен блян”! Лауреат 2006 год. на фестивала в Стара Загора.
Настоящ ръководител и корепетитор на групата е Йордан Попов.

BackPlayNext

За контакти:
Йордан Попов.
GSM™DeSigN by PL_5® | napredak_1869@abv.bg

Back to content | Back to main menu