Napredak1869


Go to content

Main menu:


Биография

Школа по изкуствата > Профил КЛАСИЧЕСКИ БАЛЕТ "ГРАЦИЯ"

ПРОФИЛ КЛАСИЧЕСКИ БАЛЕТ „ГРАЦИЯ” – художествен ръководител СОНЯ ГЕОРГИЕВА
Балетната школа е създадена през 1959 година и една от първите в България. Основател е Стефка Антонова – носител на много Национални и Международни награди за приноса й към развитието на балетното изкуство.
Първите успехи на школата идват от ІV-тия Републикански фестивал на художествената самодейност, проведен в гр. Русе през 1974 г., където печели два златни медала. На проведените V и VІ Републикански фестивали, отново става лауреат, носител на златни медали и получава най-високото отличие „ПРЕДСТАВИТЕЛЕН СЪСТАВ”.


BackPlayNext

През 1980 г. балетната школа при Читалище „Напредък 1869” гр. Г. Оряховица получава ІІ-ра награда от Международния конкурс в гр. Краков – Полша.
Незабравими ще останат постановките на видните хореографи – проф. Петър Луканов, Маргарита Арнаудова, Федя Лобанов, Найден Шулеков и др. „За един мирен свят” , „Ода на радостта”, „Очакване”, „Лудетини”.
Създадените условия и квалификация на ръководител, допринасят за бързото утвърждаване и израстване на школата до равнището на една от добрите в страната. През всичките тези 35 години в магията на балетното изкуство, педагогът Стефка Антонова посвещава над 5деца, някои от продължават обучението си в Държавното хореографско училище, в Музикално училище за танцово изкуство. Четирима от завършилите Горноряховската балетна школа са продължили обучението си и са завършили висшето си образование като балетни педагози. Една от тях е Соня Георгиева, която от 2005 година е художествен ръководител и създател на ПРОФИЛ КЛАСИЧЕСКИ БАЛЕТ – „ГРАЦИЯ”.
От 2006 година ПРОФИЛ КЛАСИЧЕСКИ БАЛЕТ – „ГРАЦИЯ” е към Школата по изкуствата. В профила се обучават 70 деца на възраст от 4 до 17 годишна възраст, разпределени в пет възрастови групи.
Възпитаниците от профила имат възможност да се докоснат до сложното изкуство, наречено „класически балет”, като започват с основата – позиции на ръце и крака, постановка на корпус, палцова техника и елементарни музикални познания. В програмата за обучение е заложен характерния танц, джас техники, стилизирани народни танци и съвременни танцови техники.
Многобройни са участията и наградите на БАЛЕТ „ГРАЦИЯ”, като по важни от тях са:
две първи награди от Национален конкурс на школите по изкуства от Североизточна България – гр. Русе;


две втори награди от Националния конкурс за камерни танци гр. Горна Оряховица през 2005 г и през 2007 г.;
Участие в Международен Фестивал в гр. Анталия, Р Турция през 2006 г.
Множество самостоятелни концерти, годишни концерти, участия в концерти на читалищни колективи;
Участия в градски, регионални, национални и международни прояви.Sub-Menu:


™DeSigN by PL_5® | napredak_1869@abv.bg

Back to content | Back to main menu