Napredak1869


Go to content

Main menu:


Биография

ДЮФА "Гусларче"

ДЕТСКО - ЮНОШЕСКИ ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ “ГУСЛАРЧЕ”


През 1966 година се създава Детско юношески фолклорен ансамбъл “Гусларче” с цел подпомагане на ФА “Сидер войвода”.
Първоначално е изграден народния хор, чиито първа изява е участие в градските и окръжните прегледи на художествената самодейност и званието “Отличник”.
Създателят на ансамбъла Петър Ризов работи с него първо като диригент на хора и ръководител на оркестъра, а после и като главен художествен ръководител.
В концертния състав на ансамбъла има 20 оркестранти, 30 певици и 60 танцьори.
Още 200 деца участвуват в подготвителните състави.
Ансамбъл “Гусларче” е лауреат на републикански фестивали и носител на международни отличия.
Участвал е в седмата кавалкада на дружбата в Франция.
Носител е на “Златната струна” – най-голямата награда на музикалния фестивал в полския град Битгошч.
Бил е на концертни турнета в Полша, Унгария, Русия. Има над 300 концерта в страната и чужбина. Оставил е 24 записа във фонда на българското радио и телевизия.
Основна задача на ансамбъла е да издирва, съхранява, разработва и популяризира местния фолклор, да възпитава в патриотизъм и любов към красотата. Благодарение на правилната учебно-възпитателна работа и репертоарна линия, децата от ансамбъла обикват фолклорното изкуство и добиват трайни художествени навици.
В репертоара не липсват образци и от други етнографски области.
За високото художествено равнище допринася много сътрудничеството с нашите изтъкнати композитори и хореографи Филип Кутев, Иван Тодоров, Иван Вълев, проф.док. Николай Кауфман и Михаил Букорещлиев.
ДЮФА е продължител на най-хубавите традиции на сближаването на децата с народното песенно, инструментално и хореографско творчество – дело, което печели все повече привърженици у нас и в целия свят.Sub-Menu:


™DeSigN by PL_5® | napredak_1869@abv.bg

Back to content | Back to main menu